Ajuntament de Badalona V4.03
Ets a:

L’Ajuntament de Badalona dona suport a l’oenagé Proactiva Open Arms

Comparteix


21/03/2018, 10:00h. -

Aquest dimarts es va llegir, en el ple ordinari del mes de març, una declaració institucional a favor de l’organització

Ahir dimarts, dia 20, durant el Ple ordinari de l’Ajuntament de Badalona corresponent al mes de març, es va llegir una declaració institucional de suport a l’organització no governamental Proactiva Open Arms. Aquesta declaració s’ha fet a causa dels incidents que ha viscut l’oenagé aquest cap de setmana en aigües internacionals i que ha suposat la immobilització del seu vaixell al port italià de Pozzallo a Sicília i l’acusació per activitat criminal.

Aquest és el text íntegre que es va llegir:

“El diumenge 18 de març la fiscalia de Catània, a Itàlia, va confiscar de forma preventiva el vaixell Open Arms, propietat de l’ONG badalonina dirigida per Òscar Camps. S’acusa l’entitat d’afavorir la immigració clandestina i d’associació criminal, després que el dissabte 17 de març, 216 persones immigrants que havien estat rescatades en aigües internacionals davant les costes de Líbia, fossin desembarcades en territori italià.

La cap de l’expedició i el capità del vaixell han estat sotmesos a un llarg interrogatori per part de la policia italiana, a la qual han lliurat les gravacions del dijous anterior, quan es va produir un incident amb els guardacostes libis.

Com és sabut, Proactiva Open Arms es dedica al rescat de persones al Mediterrani i, sovint, ha hagut de patir amenaces de tot tipus per part de les autoritats de Líbia i situacions de conflicte amb altres països.

La fiscalia italiana acusa Proactiva de no haver lliurat 101 persones rescatades abans que s’ofeguessin (homes, dones i criatures) a les autoritats líbies, després que aquestes amenacessin de mort els voluntaris de l’ONG badalonina. Un cop al vaixell, moltes d’aquestes persones van explicar els maltractaments i extorsions que havien patit a Líbia.

Proactiva Open Arms és una entitat de la nostra ciutat. Reconeguda arreu per la tasca dels seus voluntaris. Que fa una feina ingent i admirable, de la qual, com a badalonins ens en sentim orgullosos i que vàrem fer palès en encarregar-li el pregó de les Festes de Maig 2016. Una feina que haurien de fer les autoritats europees que miren cap a una altra banda,

mentre milers de persones que fugen de la guerra, la violència i la pobresa, són deixades a la seva sort perquè morin ofegades al Mediterrani; el mateix mar que banya les platges de la nostra ciutat.

Des de l’Ajuntament de Badalona, des del màxim respecte a la sobirania italiana, la legalitat vigent, l’Estat de Dret i amb respecte als Drets Humans Universals, volem donar tot el nostre suport Òscar Camps, i a l’entitat que encapçala, en uns moments tant difícils. Perquè, com podem acceptar que a Europa, bressol de les llibertats individuals i col·lectives, de l’estat del benestar i de les polítiques promotores de la pau, no només es giri l’esquena al patiment de milers de persones sinó que també es persegueixi la gent que intenta salvar-los la vida, arriscant sovint la pròpia?

Des de Badalona, doncs, rebutgem el tracte de les autoritats italianes envers Proactiva Open Arms i demanem que deixin en llibertat el vaixell detingut perquè pugui continuar realitzant la seva tasca amb la valentia i determinació amb que l’ha dut a terme fins ara. Així mateix, instem a les institucions supramunicipals i a les autoritats de l’Estat que es posicionin donant recolzament a Proactiva Open Arms i emprenguin accions en la seva defensa davant on calgui.”

Badalona,21 de març de 2018