Ajuntament de Badalona V4.03
Ets a:

Badalona obté 89,4 punts sobre 100 a l’Índex de Transparència dels Ajuntaments

Comparteix


07/16/2017 10:00 PM - transparènciacomunicació

Assoleix la màxima puntuació als capítols d’informació sobre la corporació municipal, l’econòmic-financer i el dret d’accés

El web de transparència municipal obre a la ciutadania l’agenda institucional de l’alcaldessa i els regidors i les regidores

L’Ajuntament de Badalona ha obtingut una puntuació mitjana de 89,4 a l’avaluació de l’Índex de Transparència dels Ajuntaments (ITA 2017). Transparency International España elabora i publica els índexs de transparència dels 110 ajuntaments de les ciutats espanyoles amb més població. En aquest sisè informe s’han avaluat 80 indicadors i sis grans àrees de transparència. Badalona treu el 18è registre global amb la mateixa puntuació de 89,4 que ajuntaments com Màlaga, Múrcia i Palència.

Badalona treu la màxima puntuació en tres de les sis grans àrees en què es troben dividits els indicadors. Els 100 punts s’obtenen en les valoracions parcials de Transparència activa i informació sobre la corporació municipals; Transparència econòmico-financera i en dret d’accés a la informació. Entre els primers llocs, amb una puntuació de 93,3 punts sobre 100, també es troba la valoració de “Pàgina web, relacions amb els ciutadans i la societat, i participació ciutadana”.

Aquest és el primer Índex de transparència que es publica després de l’entrada en vigor de Llei 19/2014, de 29 de desembre de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i en la posada en marxa del nou portal de transparència de l’Ajuntament de Badalona:

transparencia.badalona.cat

Amb els canvis legislatius, l’ITA ha incorporat 19 nous indicadors i ha augmentat els requisits a satisfer en altres respecte a l’edició de l’informe del 2014. Els Índexs de Transparència que elabora i publica Transparency International España estan exclusivament dirigits a mesurar el nivell de transparència de les corresponents institucions públiques, i això a través de l'avaluació de les dades i la informació que fan pública a la seva pàgina web.

Agenda institucional

L’Ajuntament de Badalona fa ara un pas més en l’acompliment de la Llei 19/2014 de transparència, accés a la informació pública i bon govern amb l’obertura pública de les agendes i les activitats institucionals de l’alcaldessa i dels regidors i regidores de l’Ajuntament que estaran a l’abast de la ciutadania.

Mitjançant el web obert i de transparència de l’Ajuntament de Badalona, la ciutadania podrà consultar les agendes dels regidors i regidores. Actualment ja es pot accedir a l’agenda de l’alcaldessa, Dolors Sabater, del 1r tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Habitable, Oriol Lladó, del 3r tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Democràtica, Jose Téllez, i del cinquè tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Justa i Inclusia, Francesc Ribot, en aquest enllaç https://www.seu-e.cat/web/badalona/govern-obert-i-transparencia/informacio-institucional-i-organitzativa/informacio-institucional/agenda-institucional-dels-alts-carrecs. Progressivament s’aniran afegint les agendes de la resta dels regidors i les regidores de l’equip de Govern.

La Llei de Transparència, aprovada pel Parlament de Catalunya, estableix una línia d’actuació per als càrrecs electes que, en el seu article 55, advoca per “la transparència de les activitats oficials, dels actes i decisions relacionats amb la gestió dels assumptes públics que tenen encomanats i de llur agenda oficial”.

Aquesta iniciativa també acompleix amb l’indicador número 3 de l’ITA (Índex de Transparència dels Ajuntaments) que elabora i publica Transparència Internacional, així com a l’indicador 9 de l’índex Infoparticipa, Qualitat i transparència de la comunicació pública, que avalua el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El 3r tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Democràtica, Jose Téllez, ha valorat que “el govern manté el seu compromís en la transparència com a eix principal de la seva gestió i hem apostat per l’acompliment en temps rècord de la Llei de Transparència. El regidor ha afegit que “redoblarem els esforços i invertirem més recursos en l’obertura de dades com a mitjà per assolir millores significatives en la transparència i la rendició de comptes, així com incrementant les possibilitats de participació de la ciutadania.”

Badalona, 17 de juliol de 2017