Ajuntament de Badalona V4.03
Ets a:

Aprovada definitivament la declaració de bé cultural d'interès local de la part de la Sala de Turbines Tres Xemeneies

Comparteix


29/06/2017, 0:00h. - culturaurbanisme

El Ple de l’Ajuntament de Badalona ha aprovat definitivament en la sessió ordinària celebrada el dimarts 27 de juny la declaració de bé cultural d'interès local de la part de la Sala de Turbines Tres Xemeneies. S’han desestimat les al·legacions presentades per ENDESA GENERACIÓN S.A. i s’aprova definitivament la declaració de bé cultural d’interès local (BCIL) de la part de la sala de turbines de l’antiga central tèrmica (Tres Xemeneies) que es troba ubicada dins de l’àmbit del municipi de Badalona.

ENDESA havia al·legat la nul·litat de l’acord d’incoació de l’expedient de declaració de BCIL de la part de la sala de turbines del conjunt de les Tres Xemeneies al municipi de Badalona.

El dictamen indica que el conjunt de les Tres Xemeneies, a banda de ser catalogat i posat en valor per part dels municipis de Sant Adrià de Besòs i de Badalona s’inclou també a:

    • L’Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya.

    • El Mapa del Patrimoni industrial de Catalunya, com un dels 150 elements imprescindibles del Patrimoni industrial català.

    • S’incorpora en l’actual ampliació (1965-1975) del Docomomo ibérico en l’àmbit català.

Tanmateix també assenyala que ni l’Inventari de la Generalitat, ni el Mapa Industrial de Catalunya, ni el Docomomo ibérico tenen competència per a protegir o evitar que es puguin modificar substancialment o enderrocar els elements que inclouen.

És per això que es considera convenient i necessari que es dugui a terme la catalogació, com a eina indispensable per a la seva protecció i per tal de contribuir a que l’arquitectura contemporània es posicioni en la història. El conjunt de les Tres Xemeneies i la Sala de Turbines destaca pel seu valor de testimoniatge industrial, històric, social i arquitectònic. Es tracta d’un element que és un referent a nivell nacional, comarcal i local, a la vegada que singular per la seva tipologia.

El dictamen s’ha aprovat amb els vots favorables dels grups municipals de Guanyem Badalona en Comú, ERC, ICV-EUiA, PSC, CiU i Ciutadans. El grup municipal del PP s’ha abstingut.

Badalona, 28 de juny de 2017