Ajuntament de Badalona V4.03
Ets a:

L’Ajuntament posa en marxa una campanya de seguiment dels abocaments al mar durant els episodis de pluja a Badalona

Comparteix


03/04/2017, 0:00h. - medi ambient

La iniciativa, que s’emmarca dins del projecte europeu BINGO, estudia l’impacte del canvi climàtic sobre el cicle integral del aigua

L’Ajuntament de Badalona ha iniciat una campanya de seguiment dels abocaments que es realitzen al mar durant els episodis de pluja a la ciutat. Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte europeu BINGO (Bringing innovation to ongoing water management. A better future under climate change), que té per objectiu estudiar l’impacte del canvi climàtic sobre el cicle integral de l’aigua, per aportar informació en relació a diferents escenaris futurs i alhora proposar solucions per a una millor adaptació de les ciutats a aquest impacte.

Les actuacions del projecte BINGO realitzades a Badalona consisteixen en el monitoratge de dos punts de la xarxa on, en episodis de pluja intensa, l'aigua que transporten els col·lectors (barreja d’aigua residual i pluvial) pot arribar a sobreeixir i arribar al medi receptor, en aquest cas les platges del municipi. Aquests sobreeiximents es coneixen com a Descàrregues del Sistema Unitari o DSUs.

Els dos punts de la xarxa de clavegueram de Badalona que s'han triat per fer aquest monitoratge són les DSUs de Riera Canyadó i Maria Auxiliadora. El motiu pel qual s'han triat aquestes ubicacions són les seves característiques diferents i complementàries: Riera Canyadó és representativa d'una conca més rural, mentre que Maria Auxiliadora és més urbana.

L'objectiu d'aquest monitoratge és doble. Per una banda, obtenir dades de cabals i qualitat que s'utilitzaran en la calibratge dels models de clavegueram desenvolupats en el marc del projecte BINGO. Aquestes dades permetran simular els efectes del canvi climàtic en la xarxa de clavegueram de la ciutat en diverses situacions, com per exemple durant episodis d'inundacions o episodis de DSUs. A la vegada permetrà desenvolupar estratègies per evitar aquests efectes, el que s’anomenen mesures d’adaptació al canvi climàtic.

L’altre objectiu de la campanya és testejar una metodologia de monitoratge simple que permeti executar el que actualment requereix el RD1290/2012 sobre el monitoratge i quantificació de DSUs.

La iniciativa serà duta a terme per Aquatec (Suez Advanced Solutions), líders en l’execució d’estudis com el plantejat a Badalona. A més de fer la instal·lació dels equips, l’empresa farà també el seguiment de les dades. Al cas d’estudi de Badalona també hi participen Aigües de Barcelona i l’AMB.

El regidor de Badalona Pròspera i Sostenible, Àlex Mañas, destaca la importància de realitzar aquest treball que permetrà obtenir dades reals dels abocaments a la platja en episodis de pluja. “La lluita contra el canvi climàtic i els seus efectes és un gran repte de futur. Conèixer els possibles impactes sobre la ciutat i emprendre mesures per poder-nos adaptar és una prioritat”, remarca el regidor.

A continuació s’aporten dades gràfiques de les conques monitoritzades, així com els primers resultats d’un dels episodis de pluges ocorregut a principis de març.

Badalona, 3 d’abril de 2017