Ajuntament de Badalona V4.03
Ets a:

Nadia Ghulam i la Fundació Ateneu Sant Roc de Badalona reben el premi “Trencant Invisibilitats 2016”

Comparteix


08/03/2017, 0:00h. - ciutadania i convivènciadones

En el marc del Dia Internacional de la Dona s’han premiat dos exemples de transformació social i de superació dels estereotips de gènere

Nadia Ghulam i la Fundació Ateneu Sant Roc han rebut el premi “Trencant Invisibilitats 2016”. El Consell Municipal de les Dones, òrgan consultiu i informatiu de l’Ajuntament de Badalona, ha reconegut les dues candidatures com a exemples de transformació social i de superació dels estereotips de gènere.

Els guardons s’han lliurat al Teatre Zorrilla aquest dimecres, 8 de març, en l’acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones, en el qual, a més, s’ha fet un reconeixement especial a les dones pioneres en l’àmbit esportiu. Així, entre altres, s’ha retut homenatge a Maria Gol pels lligams familiars amb el bàsquet badaloní, a la nedadora Joaquima Albesa Benítez, a l’espeleòloga Mª Rosa Vinyes i a la muntanyenca Rosa Colomer.

Premis “Trencant Invisibilitats 2016”

En la categoria individual, el Consell Municipal de les Dones de Badalona ha valorat que l’educadora social Nadia Ghulam, nascuda l’any 1985 a Kabul, (l’Afganistan), és una referent de superació, d’integració i ha fet possible la visibilitat de la veritable situació de les dones del seu país. L’any 1993, en plena guerra civil, una bomba la va deixar mal ferida. Després de sortir de l’hospital, es va haver de passar per noi, amb només 11 anys, per poder ajudar la seva família en ple règim talibà. L’any 2006, gràcies a l’assistència internacional, va arribar a Badalona per a rebre tractament mèdic. A Badalona ha superat el fet de trobar-se molt lluny de les seves arrels i ha afrontat amb èxit el repte d’integrar-se en una nova cultura i costums. La Nadia ha deixat palès el seu testimoni personal al llibre “El secret del meu turbant”.

Pel que fa a les candidatures de projectes, el Consell Municipal de les Dones de Badalona ha decidit premiar la iniciativa “Laila” de la Fundació Ateneu Sant Roc per afavorir la integració de les dones més grans de 16 anys a través de l’aprenentatge de les llengües catalana i castellana. Des de la Fundació Ateneu Sant Roc es potencia el coneixement de les llengües com a un element integrador, de treball en grup i com a eina generadora de convivència.

L’alcaldessa de Badalona i presidenta del Consell Municipal de les Dones, Dolors Sabater, ha destacat en la cloenda de l’acte “la necessitat de seguir enfortint els llaços a la ciutat entre les dones de diferents col·lectius, des de les diferents mirades, orígens, edats, identitats sexuals i de gènere i cultures de referència”. L’alcaldessa ha afegit que “les diferències també ens enforteixen, i alhora reforcen les capacitats de trencar mites i estereotips”.

Altres actes commemoratius del Dia Internacional de les Dones

A banda de l’acte institucional “Les dones i l’esport” al Teatre Zorrilla, a les 17 hores ha tingut lloc una concentració a la plaça de la Vila convocada per la Federació de les Dones de Badalona.

Durant tot aquest mes de març s’han programat diverses activitats relacionades amb el Dia Internacional de les Dones. Entre aquestes hi ha la taula rodona “Les dones comparteixen”, liderada per la Federació de Dones de Badalona, que es farà dimarts 14 de març, a les 18 hores, al Museu de Badalona on intervindrà la llevadora i sexòloga Marisa Drago i la metgessa Anna Sebastián.

D’altra banda, el dimecres 15 de març, a les 18 hores, tindrà lloc al Centre Cívic l’Escorxador-Nau 3 (carrer de l’arquitecte Fradera, sense número) l’acte “Dones diverses. Diverses dones: com viuen i perceben les dones a la ciutat de Badalona”.

Altres activitats organitzades per entitats i associacions:

    - Sopar de les Dones de Badalona que tindrà lloc divendres, 10 de març a les 21 hores al restaurant Can Devesa, organitzada per la Federació de Dones de Badalona

    - Exposició “Las heroínas de Bonavista” durant tot el diumenge 12 de març a la pista poliesportiva de Bonavista, organitzada pel Roller Derby Badalona

    - Presentació del llibre “La noia del club” de Maria Carme Roca, a l’Espai Betúlia (carrer d’Enric Borràs, 43-47), dilluns, 10 de març a partir de les 19 hores

    - Trobada “Paella dones del Congrés”, dimecres 22 de març a les 14.00 hores, organitzat per l’Associació de Veïns del Congrés

    - Contes desexplicats: la caputxeta forçuda, la rateta que llegia a l’escaleta, Sant Jordi a la cova del drac, dimecres, 29 de març, a partir de les 18.00 hores al Centre Cívic la Morera, organitzat, entre d’altres, pels Grups de dones de la Morera i de Pomar

Cal afegir, finalment, que fins al 31 de març es pot visitar l’exposició “Dones, històries de vida”, un recull d’històries i fotografies de dones del barri de Sant Roc a la sala d’actes de la Fundació Ateneu de Sant Roc (carrer de Càceres, 34-36), organitzada per la mateixa Fundació Ateneu.

Badalona, 8 de març de 2017