Cercador
V3.28
Menu
Ets a:

Més de 450 dones han estat ateses pel Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Badalona

Comparteix


11/24/2016 11:00 PM - donesseguretat

Un 61% d’aquestes dones han patit algun cas relacionat amb la violència masclista

Les dones que han patit alguna problemàtica d’aquest tipus ja no cal que facin denúncia per tal de rebre atenció

En els darrers mesos, el SIAD ha reforçat l’estructura amb més personal i ha pogut realitzar més de 1200 intervencions

Un total de 452 dones de Badalona han estat ateses pel Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Badalona al llarg d’aquest any 2016. Les dades fan referència a les persones ateses noves, que no havien passat pel servei anteriorment o que ja feia molts anys que ho havien fet i la seva situació vital ha canviat totalment.

D’aquestes dones, un 61% ha patit alguna problemàtica relacionada amb la violència masclista o estan en aquests moments immerses en un procés de violència i un 39% han acudit al SIAD per demanar informació diversa relacionada amb el fet de ser dones. El perfil d’edat més habitual és el de dones d’entre 30 i 50 anys.

El reforç que s’ha dut a terme en l’equip professional del SIAD durant aquest any (amb la incorporació de la coordinadora, una treballadora social, una educadora, una psicòloga, una conserge i una advocada), ha permès dur a terme un total de 1210 intervencions amb aquestes dones per diferents problemàtiques. La violència física, la psicològica, la violència sexual i abusos, i l’econòmica, per aquest ordre, han estat les atencions més freqüents.

Entre el 61% de casos de violència, un 15% han derivat en la tramitació d’un dispositiu d’emergència Atrempo pel seu acompanyament i seguretat. Així mateix, 12 dones han estat ateses d’urgència i derivades a un recurs de llarga estada.

Així mateix, la Guàrdia Urbana (que treballa de forma coordinada amb el SIAD) ha atès aquest any 158 dones, 64 de les quals amb ordre de protecció tramitada pels jutjats de Badalona que estan en seguiment per la Policia Local i que han estat derivades al SIAD per poder ajudar i incidir en la seva plena recuperació. A banda, la Guàrdia Urbana també té en protecció i seguiment 18 dones que pel seu procés vital actual no poden encara formalitzar una denúncia.

Tanmateix, es calcula que aquestes xifres representen poc més d’un 10% del total de dones de la ciutat que poden patir algun tipus de violència masclista i que no s’han adreçat a cap servei d’atenció.

Sense denúncia

De fet, una de les novetats importants d’aquest darrer any és que ja no cal que una dona presenti denúncia per tal de ser atesa pel SIAD o la Guàrdia Urbana sinó que igualment s’activa el protocol d’atenció. És des del SIAD que s’ha liderat la posada en marxa i l’actualització del Circuit i el Protocol d’Atenció a les dones víctimes de violència masclista a la ciutat de Badalona, fet que facilita que la pràctica professional sigui molt més coordinada entre tots els professionals que actuen durant l’emergència.

En aquest circuit estan representats tots els estaments que participen en algun moment de l’atenció d’aquestes dones víctimes de violència i de la resolució de l’emergència: Els jutjats de violència, La Guàrdia urbana, Els Mossos d’Esquadra, l’Hospital Germans Trias i Pujol, l’Hospital Municipal, BSA, ICS, la Fiscalia, el jutge degà, el departament de Salut i Serveis Socials.

L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha volgut posar en valor “la reconstrucció d’un servei d’atenció a la dona que va quedar desmantellat i que ha passat de tenir llista d’espera pel servei de psicologia a oferir aquest servei 8 hores cada dia”. Sabater ha afegit que “és molt important que les dones víctimes de violència se sentin plenament acompanyades i per això s’ha reforçat el circuit entre SIAD, Guàrdia Urbana, serveis socials i tots els agents que hi intervenen”.

Reforç del SIAD

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones, SIAD, és l’instrument fonamental i de referència en el territori per l’execució i la consolidació de les polítiques que tendeixen a l’eradicació de la violència masclista. Un servei municipal d’informació, orientació i assessorament a les dones que pateixen problemàtiques pel fet de ser dona i/o viuen o han viscut situacions de violència masclista.

Fins fa un any el SIAD (que anteriorment es deia Servei d’Atenció i Informació a la Víctima) estava format únicament per una treballadora social i una educadora. Al llarg d’aquest any, s’ha restablert l’equip sencer de professionals multidisciplinars amb l’objectiu és garantir la qualitat de l’atenció, i l’aplicació d’un enfocament basat en l’apoderament de les dones i no en la seva constant victimització.   

El SIAD a més a més té la funció de donar suports a altres professionals i institucions o serveis en matèria de polítiques d’igualtat, gènere i violència masclista. Han sol·licitat el suport des dels jutjats, hospitals i altres departaments de l’ajuntament com educació i joventut. També s’ha fet formació a diverses entitats i associacions de la ciutat i accions de prevenció i sensibilització en centres de secundària.

Badalona, 25 de novembre de 2016

Plaça de la Vila 1 | Centraleta: 93 483 26 00 | Informació: 93 483 29 20 | CIF: P0801500J | correu@badalona.cat