Ajuntament de Badalona V4.03
Ets a:

Badalona és reconeguda per la Comissió Europea com a lloc de referència en innovació en envelliment actiu i saludable

Comparteix


20/07/2016, 0:00h. - sanitat

La setmana passada es va fer pública la relació dels 74 guardonats, en què es troba Badalona amb una valoració de dues estrelles sobre una puntuació màxima de quatre

Badalona ha obtingut el reconeixement de la Comissió Europea com a lloc de referència (Reference site) en matèria d’innovació en envelliment actiu i saludable, tal i com s’ha explicat avui en una roda de premsa encapçalada per l’alcaldessa de Badalona i presidenta del Consell d’Administració de Badalona Serveis Assistencials (BSA), Dolors Sabater.

L’organització sanitària municipal va ser l’encarregada d’impulsar la candidatura de la ciutat per a l’obtenció d’aquesta distinció, vinculada al programa Associació Europea per a la Innovació sobre un Envelliment Actiu i Saludable (EIP on AHA per les sigles en anglès d’European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing-).

La setmana passada es va fer pública la relació dels 74 guardonats, en què es troba Badalona amb una valoració de dues estrelles sobre una puntuació màxima de quatre. L’acte de lliurament dels reconeixements es durà a terme al desembre a Brussel·les en el marc de la segona Cimera Europea sobre Envelliment Actiu i Saludable.

ECOSISTEMA DIVERS

Els Reference sites han demostrat que disposen d’estratègies integrals per avançar en la innovació per a l’envelliment actiu i saludable en base a un model que inclou la implicació de nombrosos agents: les autoritats del territori (regional o local), el sector sanitari i d’atenció social, el món acadèmic, la societat civil i la indústria.

La candidatura gràcies a la qual Badalona ha obtingut el reconeixement consisteix en un ecosistema que inclou actors de cadascú d’aquests àmbits. D’aquest ecosistema, que es pretén anar ampliar de forma progressiva, actualment en formen part:

  - Sector públic: Ajuntament de Badalona, Institut Municipal de Serveis Personals, Institut Municipal de Promoció de l’Ocupació, Unitat de Salut Laboral del Barcelonès Nord i el Maresme i BSA.

  - Sector empresarial: Open Evidence, TUSGSAL, Costaisa Group, IN2, Ipsilon Consulting, Farmàcia Bernat i Àngels Empresa d’Inserció Laboral.

  - Sector acadèmic i de recerca: Universitat Oberta de Catalunya, Eurecat i Escola d’Art i Superior Disseny Pau Gargallo

  - Tercer sector: Amics de la Gent Gran, diversos casals de gent gran de Badalona (Can Canyadó, Can Mercader, Nova Lloreda, Pep Ventura, Pomar, Antònia Boada i Congrés) i l’Associació de Familiars d’Alzheimer del Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià.

El projecte per a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania “Badalona, cap a una ciutat saludable”, els consells de salut -òrgans de participació ciutadana vinculats a les àrees bàsiques de salut gestionades per BSA- i els projectes de telemedicina amb finançament de la Comissió Europea en què participa l’organització sanitària municipal són alguns dels elements que recollia la proposta.

L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha afirmat que “fites com aquesta ens permeten projectar Badalona en positiu, com una ciutat de valors i de drets”, i ha afegit que “aquest és un exemple clar que demostra que la unió entre administracions, en aquest cas Ajuntament de Badalona, BSA i IMPO, amb empreses del sector privat més universitats, centres de recerca i tercer sector és infalible”. Sabater ha posat èmfasi en què la ciutadania té dret “a una salut pública i de qualitat, a serveis socials eficaços i sostenibles, i a un envelliment digne, saludable i actiu”.

DOS ANYS MÉS AMB BONA SALUT

L’objectiu del programa EIP on AHA és augmentar en dos anys la vida saludable dels europeus d’aquí a 2020, mitjançant:

  - la millora de la salut i la qualitat de vida, especialment de la gent gran.

  - uns sistemes d’assistència sanitària i social sostenibles i eficaços a llarg termini.

  - l’augment de la competitivitat de la indústria de la Unió Europea a través de les empreses i l’expansió en nous mercats.

Segons la Comissió Europea, les regions guardonades sumen un compromís de 4.000 milions d’euros d’inversió en solucions innovadores que condueixin a la millora de la qualitat de vida de les persones d’edat avançada, ajudin a l’eficiència i sostenibilitat de les prestacions sanitàries i socials i estimulin el creixement econòmic i la competitivitat. Es preveu que aquestes inversions beneficiïn 5 milions de persones en els propers tres anys.

SOBRE LES EIPs

Les Associacions Europees per a la Innovació (EIPs) pretenen afrontar grans reptes socials mitjançant la millora de la competitivitat europea en el context actual de globalització i restriccions pressupostàries. La primera que va ser creada de les cinc que existeixen actualment va ser precisament la dedicada a l’envelliment actiu i saludable, que va néixer el 2010. Tres anys després s’engegava la xarxa de Reference sites, de la qual ara Badalona en forma part.

En la roda de premsa d’avui han participat, a més de l’alcaldessa de Badalona, el regidor de Badalona Justa i Inclusiva i vicepresident del Consell d’Administració de BSA, Francesc Ribot; el regidor de Badalona Pròspera i Sostenible, Àlex Mañas; la gerent de BSA, Pilar Saura; i el director d’Innovació, Recerca i Tecnologies de la Informació de BSA, Jordi Piera.

Us adjuntem la nota de premsa de la Comissió Europea sobre el tema.

Per a més informació, podeu contactar amb:

Cristina Manso

Comunicació Ajuntament de Badalona
93 483 26 30

departament_comunicacio@badalona.cat

Iolanda Jo

Comunicació Badalona Serveis Assistencials

93 507 26 82 / 696 54 10 09

ijo@bsa.cat