Ajuntament de Badalona V4.03
Ets a:

La Biblioteca Canyadó i Casagemes-Joan Argenté rep en donació una quadre del pintor badaloní Josep Villaubí

Comparteix


16/10/2015, 0:00h. - cultura

El quadre ‘La Maria Assumpta era una nau badalonina’ quedarà permanentment exposat a la biblioteca

La Biblioteca Canyadó i Casagemes-Joan Argenté va rebre ahir dijous 15 d’octubre el quadre del pintor badaloní Josep Villaubí ‘La Maria Assumpta era una nau badalonina’, que a patir d’ara quedarà permanentment exposat a la biblioteca. La donació de l’obra d’art la va fer la vídua del pintor, Maria Teresa Roca, en un acte al que va assistir la regidora de l’Àmbit de Badalona Educadora i 4a tinenta d’alcaldia, Laia Sabater.

Josep Villaubí, Maria Teresa Roca i Joan Argenté, poeta i advocat badaloní que va morir el passat 6 d’agost, van fundar l’any 1958 juntament amb altres artistes i intel·lectuals el ‘Grup Rem’. Aquest col·lectiu promovia les avantguardes enfront de l’academicisme que hi havia en aquell moment a la ciutat.

La regidora Laia Sabater va expressar el seu agraïment a Maria Teresa Roca per voler exposar i compartir aquest obra en un lloc públic i obert a tota la ciutadania. Laia Sabater va explicar que “la Biblioteca Canyadó i Casagemes–Joan Argenté s’honora de rebre aquest quadre i de poder esdevenir un espai que aculli la memòria col·lectiva d’un moviment que forma part del passat, del present i també del futur del patrimoni cultural badaloní”.

A l’acte de donació també hi van ser presents l’escriptor i poeta Valentí Soler i la poetessa Coloma Lleal, amics dels homenatjats. Valentí Soler va destacar el vessant artístic de Joan Argenté i Josep Villaubí i va afirmar que “tots dos volien crear obres des d’una llibertat que els era del tot prohibida pel règim polític i, malgrat això, van anar experimentant contínuament amb la seva pròpia obra”. “Van cercar i van trobar camins nous que portaven a indrets artístics també renovats, i ho van fer des d’una radicalitat estètica que trencava amb els vells models vigents”, va afegir.

El quadre ‘La Maria Assumpta era una nau badalonina’ estarà exposat al costat de dos poemes escrits per Joan Argenté i Coloma Lleal. El poema de Joan Argenté fa referència al pintor Josep Villaubí i porta per nom ‘Juntament amb el pintor Josep Villaubí, he après una estètica més o menys així’, que forma part del recull de poemes ‘Obres poètiques: cicle, bicicle, tricicle i altres llibres’. El poema de Coloma Lleal tracta sobre l’estil artístic de tots dos poetes, Josep Villaubí i Joan Argenté.

Badalona, 16 d’octubre de 2015