Ajuntament de Badalona V4.03
Ets a:

Mosquit TigreEl mosquit tigre (Aedes albopictus) és un insecte originari de l’Àsia, però estès a tota Europa, que va arribar l’estiu de 2007 a Badalona.

El mosquit és de color fosc, amb bandes de color blanc a les potes i una ratlla blanca al dors que baixa fins al tòrax. Amb una mida d’entre 2-10 mm, es cria en l’aigua retinguda en els forats dels arbres o en qualsevol concavitat natural o artificial que pugui contenir una mica d’aigua en àrees exteriors, normalment estancada.

El mosquit tigre és actiu sobretot de dia i a l’exterior de les cases, i s’amaga en àrees ombrívoles,podent volar fins a 400 m del lloc de cria. Les femelles d’aquesta espècie produeixen un nombre elevat de picades, que poden ser transmissores d’algunes malalties, com les produïdes pel virus dengue, del chikungunya i del zika.

Com prevenir-ne la presència?

Evitant la posta d’ous i el creixement de les larves, evitant i eliminant tots els punts d’aigua on poden créixer. Per això, cal:

  Buidar dos cops per setmana o posar cap per avall els recipients d’exterior que puguin acumular aigua (com joguines, testos, piscines de plàstic, galledes, etc....).

  Buidar dos cops per setmana o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs, les basses i els dipòsits d’aigua.

  Evitar acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguassos

  Evitar els forats i les depressions del terra on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs dels arbres omplint-los amb sorra.

Les piscines amb aigua clorada, l’aigua de rius i rieres i les basses on hi ha peixos o granotes no constitueixen punts de risc.

Com evitar i curar les picades?

És aconsellable instal·lar teles mosquiteres, portar roba de màniga llarga i pantalons llargs (millor si són de colors clars) i mitjons. Podem utilitzar repel·lents cutanis seguint les instruccions del fabricant. Cal extremar la precaució si viatgem a zones on els mosquits poden transmetre malalties.

Per curar les picades cal rentar i desinfectar bé la zona. El tractament és simptomàtic i, en cas que persisteixin les molèsties, cal consultar el metge.

Com puc ajudar a controlar la presència del mosquit?

Descarregant l’App gratuïta “Mosquito Alert”. Envieu fotos de l’insecte amb la seva ubicació i col·laborareu en la seva detecció, seguiment i control.

Com lluita l’Ajuntament contra el mosquit?

Amb el Pla Integral de Prevenció i Control del Mosquit Tigre, que té com a objectiu disminuir fins a un nivell tolerable la població d’aquest insecte al municipi. El Pla inclou:

  Informació i sensibilització de la ciutadania amb l’objectiu de reduir els punts de cria en les finques privades.

  Vigilància i control de possibles punts de cria, inspecció i tractament amb larvicida als embornals de les zones de risc identificades


Comparteix