Ajuntament de Badalona V4.03
Ets a:

CompostatgeLogotip del programa de compostatge: a Badalona fem compost

QUÈ ÉS EL COMPOSTATGE?

El compostatge és un procés que imita la natura, al llarg del qual la matèria orgànica (en el nostre cas restes orgàniques de cuina i jardineria) es transforma de forma natural fins a obtenir compost, un producte de gran qualitat com a adob orgànic.

El compostatge domèstic és una pràctica establerta arreu d’Europa que a poc a poc es va introduint a casa nostra. Es pot practicar tant al pati de casa com en espais oberts, escoles, jardins comunitaris i parcs públics.

Fer compost és molt senzill: s’apila el material i es manté de manera que els organismes vius (els que realment fan la feina) tinguin en tot moment les condicions idònies d’aire i humitat per “treballar”.

El compostatge domèstic, col·lectiu o individual, representa la manera més important de reduir el volum d’escombraries i, per tant, les necessitats de recollida i tractament i les emissions associades. A més, el compost substitueix el fertilitzant o adob artificial i redueix, per tant, el consum d’aquests productes i els efectes contaminants associats a la seva producció i al seu ús.

Per a més informació sobre com fer compost, us podeu descarregar el tríptic informatiu sobre compostatge.

COMPOSTATGE A CASA, A L’ESCOLA I AL PARC

A Badalona fem compost a casa. El compostatge domèstic és especialment adequat i senzill en aquells habitatges amb badiu que disposen d’espai i de sòl natural per instal·lar qualsevol tipus de compostador, però també es pot fer al balcó de casa. Es pot adquirir un compostador o construir-lo un mateix i després, seguint les indicacions d’una guia o altres manuals, ja es pot practicar el compostatge. Des de l’Àrea de Medi Ambient i Mobilitat promovem el compostatge casolà cedint gratuïtament compostadors domèstics i organitzant tallers de compostatge. Des de l’any 2005 fins l’actualitat s’han cedit com a part d’aquesta iniciativa gairebé 200 compostadors. Si hi esteu interessats a participar, contacteu amb nosaltres!

A Badalona fem compost a l’escola. L’hort escolar és un programa de l’Escola de Natura Angeleta Ferrer que ja fa més de vint-i-quatre anys que està funcionant a Badalona. L’activitat d’horta permet treballar de manera global moltes matèries: ciències naturals, matemàtiques, plàstica, llengua..., per això s’ha donat suport sempre a qualsevol iniciativa relacionada amb l’hort i els jardins escolars.

El compostatge als horts escolars es va començar a oferir durant el curs 2002-03. Actualment 14 escoles que participen en el projecte d’hort disposen de compostadors cedits per l’Escola de Natura. Per qualsevol consulta relacionada amb aquest programa podeu trucar a l’Escola de Natura, tel. 93 395 01 05.

A Badalona fem compost al parc. Dins del Parc de Montigalà hi ha un recinte habilitat per a l’obtenció de compost amb llombricultura. Des de l’any 2001, el servei de parcs i jardins s’encarrega de fer el compost triturant i barrejant les restes de poda amb la llombriu vermella de California per transformar les restes vegetals en un biofertilitzant orgànic de gran qualitat. Aquest adob es fa servir en el propi parc i altres situats al seu voltant.


Comparteix