Ajuntament de Badalona V4.03
Ets a:

Pla d'Actuació Municipal
“Participa i Decidim Badalona”, el procés Participatiu ciutadà que definirà com ha de ser la Badalona dels propers anys

El Pla d’Actuació Municipal permetrà que els veïns i veïnes de la ciutat decideixin quines accions són prioritàries i el destí de 14 milions d’euros del Pressupost d’Inversions

Amb el nom de ‘Participa i Decidim Badalona’, comença avui un Procés Participatiu perquè tots els badalonins i badalonines que ho desitgin decideixin com ha de ser la Badalona dels propers anys mitjançant el Pla d’Actuació Municipal (PAM) i el Pressupost d’Inversions. Per primera vegada a la ciutat, aquest Procés Participatiu prioritzarà i recollirà propostes votades per la ciutadania durant aquest mes de juny i es posaran a votació el proper mes d’octubre. Tots els badalonins i badalonines majors de 16 anys podran votar el destí de 14 milions d’euros del pressupost d’inversió que el ple municipal haurà d’aprovar a finals d’any.

Aquest Pressupost d’Inversions serà de 49,3 milions d’euros i consta de dues fases. La primera, anomenada Pla Recupera, està dotada amb 17,8 milions d’euros que es destinaran a la rehabilitació i reparació urgent de l’espai públic i equipaments de la ciutat, així com al funcionament bàsic de l’Ajuntament.

La segona fase del Pressupost d’Inversions està dotada amb 31,5 milions d’euros. D’aquest total, 14 milions d’euros es destinaran als projectes que els veïns i veïnes prioritzaran a través del web participa.badalona.cat i en una votació que es farà durant el mes d’octubre. Això vol dir que el 45% de la inversió d’aquesta part del Pressupost d’Inversions serà decidida per la ciutadania.

El PAM defineix quin model de ciutat s’ha de construir els propers 3-4 anys. El document amb què treballa l’Ajuntament fixa 3 eixos i 15 objectius a assolir. Els 3 eixos presentats són: Drets Socials, Lideratge i Oportunitats de Ciutat i Governança Compartida.

El calendari establert indica que fins al 29 de juny els ciutadans podran proposar a través del web participa.badalona.cat les millores que es volen per al barri o per al conjunt de Badalona. Durant aquest mes de juny es faran sis Audiències Públiques als sis districtes per informar del Pla d’Actuació Municipal (PAM) i el Pressupost d’Inversions.

Del 30 de juny al 13 de juliol es faran sis Sessions Participatives als districtes per millorar les propostes fetes a través de la pàgina web. Durant els mesos d’agost i setembre es farà la validació tècnica dels projectes. Finalment, durant el mes d’octubre es farà la votació ciutadana. Tots els veïns i veïnes de Badalona, majors de 16 anys, podran votar els projectes per al seu districte i per a la ciutat.

L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha explicat en la presentació del PAM que “es tracta d’una proposta molt coherent amb les idees polítiques anunciades pel govern des del principi del mandat”. “A Badalona no s’havia fet mai això de portar al Ple un Pla d’Actuació Municipal i un Pla d’Inversió Municipal que portarà un aval ciutadà molt important”, ha indicat. En aquest sentit, l’alcaldessa ha afirmat que “la governança compartida que es vol fer realitat és molt més que votar una proposta. El govern i també la ciutadania de Badalona han de fer un exercici de maduresa que consisteix en prioritzar què es vol per a la ciutat”. “Això que estem fent és de veritat, estem posant en valor el compromís de la participació, que no és una paraula buida sinó una realitat que demana compromís per part de tothom”, ha afegit.

El primer tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit Badalona Habitable, Oriol Lladó, ha dit que “aquest Procés Participatiu viurà el debat sobre què és el que Badalona necessita i què és el que Badalona demana. No necessàriament és el mateix però al final tots dos conceptes s’aniran lligant”. Lladó ha explicat que algunes de les propostes que el govern posarà a votació entre els ciutadans són temes com l’ampliació del carril bici, l’eliminació de barreres arquitectòniques, condicionament de l’arbrat, millora i ampliació de parcs urbans, ampliació de voreres, recuperació de la masia de ca l’Andal, millora de la plaça Roja de Sant Roc i de la plaça de Trafalgar a Llefià i l’arranjament del barri de Dalt de la Vila, entre moltes altres.

El tercer tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Democràtica, Jose Téllez, ha assegurat que “el govern donarà caràcter vinculant a la votació”. “Garantim que els projectes que es posin a votació ja hauran aixecat consens i hauran passat una valoració tècnica, per la qual cosa es pot assegurar que els projectes més votats es faran. Aquests14 milions d’euros és la xifra més elevada posada a participació ciutadana en un ajuntament del país.”, ha afirmat.

Badalona, 7 de juny de 2016


Comparteix