Ajuntament de Badalona V4.03
Ets a:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya anul·la el planejament urbanístic que l’Ajuntament de Badalona va aprovar el 2008 per a l’ Illa Central

Comparteix


10/09/2013, 0:00h. - urbanismehabitatge

L’alcalde Xavier García Albiol lamenta que la ciutat hagi perdut dos anys “a causa de l’enfocament de l’anterior govern municipal del PSC”

El tribunal considera que el planejament era “econòmicament i financerament inviable”

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anul·lat el planejament urbanístic que l’Ajuntament de Badalona va aprovar el 2008 per a l’Illa Central, espai al voltant de l’actual plaça Pompeu Fabra, al centre de la ciutat.

La modificació del Pla General Metropolità (PGM) als carrers de la Creu i d’Anselm Clavé proposava que les construccions al voltant de la plaça tinguessin una alçada de planta baixa més sis pisos, mentre que el PGM preveia únicament una alçada de planta baixa més quatre plantes. El nou planejament preveia locals comercials a les plantes baixes i una ordenació perquè totes les façanes seguissin un mateix estil estètic. Al planejament no hi havia un increment del sostre residencial i conforme a això no es va considerar necessària cap dotació d’habitatge protegit –malgrat això l’Ajuntament va anunciar que es faria una promoció d’habitatge protegit, concretament a la cantonada del carrer Jaume Solà-. D’altra banda, també es constituïen petits polígons d’actuació als que s’assignava una càrrega urbanística per contribuir als costos d’urbanització generals de tota la zona.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha considerat nul de ple dret aquest planejament aprovat per l’Ajuntament per haver considerat que no era necessària la dotació d’habitatge protegit; per delimitar els àmbits de gestió tant per a polígons com per a l’anomenat àmbit d’actuació urbanística comuna; per resultar “econòmicament i financerament inviable” i per no tenir memòria social aprovada per òrgan competent i sotmesa al tràmit d’informació pública.

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha afirmat que l’Ajuntament haurà de tornar a proposar un nou planejament per a la zona i ha lamentat el temps perdut. “Els contenciosos contra aquest planejament, dissenyat per l’anterior govern municipal del PSC, han retardat l’ordenació urbanística d’una zona que actualment és la porta d’entrada a la ciutat per a moltes persones que hi arriben en metro”, ha afirmat. Per a l’alcalde, “la necessitat d’ordenar aquest espai al voltant de la plaça Pompeu Fabra és innegable, però el PSC va proposar fórmules molt arriscades que han acabant essent impossibles”.

Fa un any i mig ja hi va haver una altra sentència que va donar la raó a un particular que havia litigat per no haver de pagar una càrrega urbanística per contribuir als costos d’urbanizació de tot l’espai, més enllà del polígon d’actuació a on hi havia la seva propietat.

Badalona, 10 de setembre de 2013