Cercador
V3.31
Menu
Ets a:

El Museu de Badalona presenta l’exposició “L’envelat. Arquitectura singular i símbol de la Festa Major”

Comparteix


02/05/2018 11:00 PM - cultura

La mostra es podrà veure des d’aquest dijous, 8 de febrer, fins diumenge 18 de març

Aquest dijous, 8 de febrer, a les 19 hores, es presenta al Museu de Badalona, l’exposició “L’envelat. Arquitectura singular i símbol de la Festa Major”. Els envelats han estat un fenomen cultural amb una important rellevància a la societat catalana durant gairebé un segle i mig. Sorgits en el context dels canvis socials de les primeres dècades del segle XIX, i com a conseqüència de la gran afició que hi havia pel ball a la Barcelona de l’època, els envelats es varen expandir ràpidament pel territori català i es van convertir en un element imprescindible i emblemàtic de les festes majors.

En el cas de Badalona, gràcies als coneixements tècnics i als estris dels pescadors i mariners (veles, cordes, bossells, nusos, politges, ancoratges, etc.), els envelats es van concebre com a estructures desmuntables de gran format, sostingudes per uns sistemes de tensors exteriors, com si es tractés d’un vaixell varat. Aquest muntatge innovador facilitava eliminar qualsevol tipus de columna o element de suport interior, tot generant un espai molt ampli i diàfan que permetia realitzar tota mena d’activitats multitudinàries.

L’exposició, que ha estat organitzada per la Generalitat de Catalunya, repassa diversos aspectes que tenen a veure amb el món dels envelats: la tipologia i la seva evolució, l’arquitectura, el procés de muntatge i desmuntatge, les activitats que s’hi feien, etc.

Com ja és habitual en les exposicions itinerants, el Museu de Badalona incorpora a la mostra documents i fotografies dels seus fons, com cartells i programes de Festa Major, que en molts casos no havien estat mai exposats, i en els quals l’envelat té un notable protagonisme. Trobarem també una interessantíssima selecció d’imatges, de les quals les més antigues daten de 1908.

Com a complement de l’exposició, al vestíbul del Museu podrem veure una pel·lícula d’una festa major de principis del segle XX, procedent del fons Cuyàs, així com una àmplia mostra de les fotografies conservades a l’Arxiu d’Imatges del Museu.

L’exposició, que romandrà oberta fins al diumenge 18 de març, es podrà visitar de dimarts a dissabte de 17 a 20 hores i diumenge de 10 a 14 hores.

Activitat complementària

Dijous 15 de febrer, a les 19 hores

Xerrada “Els envelats de Festa Major i Badalona”, a càrrec de Francesc Albardaner, cocomissari de l’exposició.

Badalona, 6 de febrer de 2018

Plaça de la Vila 1 | Centraleta: 93 483 26 00 | Informació: 93 483 29 20 | CIF: P0801500J | correu@badalona.cat